Népviseletvarró foglalkozások
szeredai Fonó

A népviseletvarró foglalkozásról

A közelmúltban még számtalan népviselet végezte lábtörlőként, jobb esetben sötétítő függönyként. Manapság azonban a megőrzött családi viseletek értéke nem kérdéses. A helyi népművészeti hagyomány, a tárgyi népi kultúra fontos részét képezi, ugyanakkor az örökség és a vele járó családi, rokonsági emlékezet megkerülhetetlen eszmei értékét képviseli.

A népviseletvarró foglalkozásunk a népviseletek vizsgálatának nyitott fóruma, ahol ismereteket cserélünk, s az így alakuló tudás új alkotásokat eredményez.

A foglalkozás öt évnyi múltra tekint vissza, kis műhelyünkbe járó asszonyok keze által már számos remekmű készült, méltó útmutatók népviseletünk rejtelmeiben. 

Szeretettel várjuk mindazokat, akik népviseleti kérdésekben szeretnének gyakorlottabbaktól útmutatást kérni. Akik fürkészve figyelnék, megtanulnák, hogy kerül rá egy székely ingre a minta, miért éppen az a motívum szerepel a viseletdarabon. Örömmel megmutatjuk, miként kelnek életre, egészülnek ki anyáink, dédanyáink megőrzött népviseletdarabjai. Annak is örülünk, ha valaki olyan információval rendelkezik, amiből mindannyian tanulhatunk. 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket, a kezdőket is, akik ezután szeretnének belemerülni a népviseletvarrás rejtelmeibe, de azokat is, akik egyszerűen csak kézimunkázni szeretnek és egy közösséghez szívesen kapcsolódnának. Itt tanulni, elmerülni lehet, tapasztalt asszonyok szavait figyelni, történeteket csipegetni, néha jókat nevetni.

Legyen ez a Szeredai Fonó minden szerdán 18.00 órától a csíkszeredai Városi Művelődési Házban.

A foglalkozás nyitott, bármikor lehet csatlakozni.

2020. januá