CsűrDöngölő

A Csűrdöngölőről

Minden érzéket megmozgat ez a nap. A mosolygós, üde gyermekarcok látványa jókedvre deríti a nézelődőket; takaros öltözetük, virággal, tollakkal díszített kalapjuk, csinos fonatba kérlelt tincseik jelzik, hogy ünnep ez a mai.

Pünkösdöt megelőző csütörtökön kerül sor általában a Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánctalálkozóra, ahová csoportok érkeznek Csíkszereda környékéről, Udvarhelyről, a gyergyói medencéből és a Kászonokból is.
A nagy rendezvénnyé terebélyesedett néptalálkozó a gyermek és ifjúsági néptánccsoportoknak nyújt lehetőséget a találkozásra. Jó alkalom ez arra, hogy az oktatók megmutathassák csoportjaik fejlődésének mérföldköveit; hogy találkozhassanak hasonló csoportokkal; hogy hitet, erőt meríthessenek egymástól.
Akik ennek mentén felnőttek, őket már viszontlátjuk csoportvezetőként, oktatóként, szimpatizáló szülőként, a felnőtt társadalomban elfoglalt helyéről a mozgalmat segítő felnőttként.

A Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó egy hosszútávú munkának az eredménye és keresztmetszete.
Ebbe tartozik a szervezők kitartó munkája és ösztönző szerepe, amelynek eredménye, hogy már 33 alakalommal került megszervezésre, beleértve az őszi és a 2021-es lázárfalvi Csűrdöngölőket is. Az oktatók és csoportvezetők kitartásában rejlik a rendszeres néptánctanítás, amelyhez szorosan kapcsolódnak olyan alapértékek mint közösség, népi kultúra megismerése, művelése és továbbéltetése. Itt rejlik az a valóság, amikor a gyermek eszmél, figyeli a család és a közösség szokásait, kérdéseivel kapcsolódik és hagyományra, szokásokra, történetekre kap választ. Összekötő szerepe van a nemzethez való tartozás fontosságában.
A kiterjedt amatőr néptáncmozgalom világa segíti a különböző kisközösségeket; kapcsolatteremtést, új közösséghez való kapcsolódást jelent annak, aki a népi kultúra nyelvét ismeri.

A házigazda András Alapítvány a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes segítségével évről évre közösen szervezi meg a Csűrdöngölő – gyermek és ifjúsági néptánctalálkozót.