Szent Iván-napi Szomszédolás

Idén június 25-én vasárnap, a csíklázárfalvi András Alapítvány rendezvénycsűr udvarán rendezzük meg a néptáncosok és a fúvósok Szent Iván-napi Szomszédolását.

A rendezvény keretében a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar találkozhat a Bojzás Néptánccsoporttal, akik csíkkozmási és csíklázárfalvi gyerekek, fiatalok, valamint a Hargita Együttes Utánpótlás néptánccsoportjával, akik csíkszereredai és környékbeli fiatalok.

Célunk, hogy a gyermekek és ifjak, a zene, a néptánc, a népi kézművesség és a közös játékban szerzett élmények mentén újra és újra találkozzanak, szabadidős tevékenységeikben szerzett ügyességüket egymásban erősítsék.
Az ifjú fúvósokat abban bátorítjuk, hogy forduljanak a népi dallamok felé is. Tudjuk, hogy népzenénk jelenlegi állapotát főleg a vonós hangszerek uralják, viszont voltak idők, amikor a környék zenéjét fúvós hangszerek is jellemezték.
A csoportok betekintés nyerhetnek egymás munkásságába, előadják egymásnak az év közben tanultakat, valamint a nagy létszámú fúvós zenekar tagjait is néptáncba invitáljuk. A program záróakkordjaként Szent Iván napi öröm tüzet gyújtunk, ami körül a táncot moldvai csángó táncdallamok kísérnek.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre és a Kárpát-medencei Kultúrpajta-és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.

Program:
14:00 Köszöntő
14:15 Bojzás Néptánccsoport
14:25 Hargita Együttes Utánpótlás Csoportja
14:45 Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar
15:35 Közös tánc – muzsikál a Kedves zenekar, a táncot vezeti Kelemen Gabriella, majd
Szent Iván-napi moldvai táncház a tűz körül – muzsikál Bagi Bálint és Dósai Gergely, a táncot vezeti Kádár Elemér.

Kísérő programok: kézműves foglalkozások – nemezelés, kovács mesterség bemutató, ostorfonás, fafaragás, fajátékok készítése

#Kulturpajta #Tunderkert #Karpatmedence #Halozat #NemzetiKulturalisAlap #MagyarKulturaertAlapitvany