Lázárfalva

Hogy miért Lázárfalva?

A cél az volt, hogy találni egy olyan rendezvényhelyszínt, amely falusi környezetben van, része egy településnek, de mégis elkülönülten, hogy a tevékenységek ne zavarják a település lakóit.

Sok-sok keresgélés eredménye lett az, hogy 2004-ben az alapítvány elnöke, András Mihály rátalált egy omladozó állapotú malombirtokra Lázárfalva határában.

Malomház, már malom nélkül, csűr, pajta, áthatolhatatlan növényzet, hatalmas almafák, szabadon csordogáló források, némelyik a ház alá… Az épületek használhatatlan állapotban. A kenyérsütő kemence az egyetlen, amely a reményre okot ad és a nagy almafa alatti nyugalom, ahol helyet kap egyetlen kerti asztal és pad. Hosszú ideig ez a sziget, ahonnan álmodozva indulni és ahová visszatérni lehet. 

Több rügyfakadás és lombhullatás járta körbe Lázárfalvát, mígnem sikerült az épületek omlását megállítani. Ki kellett egyezni a dús növényzettel, a csordogáló vizekkel és a megáradt patakkal, a düledező alappal, az omladozó tetőkkel, s ki tudja még hány akadállyal? Összes szabadidő, lehetetlen mélységű elszántság és energia, segítő, bíztató emberek, belátható célok és szeghetetlen álmok görgettek magukkal 16 évet.

Ez alatt: gyümölcsfaoltás gyerekekkel, kalákázás minden évben, fotós-, néprajzi-, néptáncos-, alkotó és még ki tudja hány féle közösségi tevékenység. Közben szépült, épült a hely. Forrásfoglalás, gyümölcsfa ültetés, kerítés állítás, gyaloghíd építés, csak egy lépcső, csak egy szoba, tánctér és szénapadlás, kicsi kutyák születése, madárcsicsergés.

Lassanként helyére került a dolog nagy része. Persze befejezhetetlenül, mert mindig kopogtatnak az új tervek, ötletek, tevékenységek.

Az alapítvány falusi környezetben, konkrét példákat mutat arra, miként lehet a hagyományos korszerű.Tevékenységével a magyar kultúra megőrzésben, megismertetésében, népszerűsítésében vesz részt, szabadidős tevékenységeket szervezve a magyar- és népi kultúra szolgálatában, környezettudatos igyekezettel.

Falusi romantika, vagy népi esztétika. Nem is tudom meghatározni. Csak érezni lehet.

Lázárfalvi pillanatok