Virtuális Csűrdöngölő

Minden érzéket megmozgat ez a nap. A mosolygós, üde gyermekarcok látványa jókedvre deríti a nézelődőket. Pünkösdöt megelőző csütörtökön kerül sor minden évben a Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozóra, ahová csoportok érkeznek egész Hargita megyéből. A nagy rendezvénnyé terebélyesedett néptalálkozó a gyermek- és ifjúsági néptánccsoportoknak nyújt lehetőséget a találkozásra. A találkozó hosszú távú munkának az eredménye és keresztmetszete.

A rendezvény főszervezője, az András Alapítvány – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes segítségével – 2019-ben 32. alkalommal szervezte meg a Csűrdöngölő – gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozót.

A rendezvény összefoglaló kisfilmje a következő oldalon tekinthető meg: https://fb.watch/3as9MPRMTj/

Kedves Csűrdöngölős gyermekek, fiatalok, oktatók, csoportvezetők!

2020-ban a mai napra, május 28-ra terveztük a találkozót. Máskor napokkal előtte az időjárást figyeltük és minden szervezési feladat eltörpült abban a reggeli pillanatban, amikor kitekintettünk az ablakon: milyen idő van? Ma reggel arra gondoltam, kicsit hűvös lenne, de legalább nem esik. Még.

Ilyenkor már zengett a csíkszeredai főtér, jöttek-mentek az autóbuszok a környékbeli településekről és itt rajzott zsáknyi hangyaként ezernyi gyermek. Különös szépsége volt a látszólagos káosznak, hogy mindig éppen időben a helyére rendeződött. Közönség elé lépett 5 percenként egy-egy újabb csoport. Eltartott a háttérben szálakat mozgató szervezőknek a névsora 30-ig is, és nem egyszer 40-ig. Sokféle csoport, sokféle módszer, megannyi előadás, egyetlen közös pontban: néptánc. Ez pedig kinyitotta ismét a sokszínűség ablakát.

Ma a tavalyi, 32. Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó filmfelvételeit, fotóit nézegetve gondolhatunk a jövőre, bízva abban, hogy 2021. május 20-án megtartjuk a 33. Csűrdöngölőt!

Kitartást, jó egészséget, sok néptáncot kívánunk mindenkinek és jövőre ismét néptanctalálkozzunk! ?

Üdvözlettel, a szervezők!